شعر مهاجر با توانمندی هایی که دارد بسیار بی ادعا است

به گزارش وبلاگ داریوش ، نشست نقد و بررسی کتاب خواب از ونک تا اکباتان در غیاب یحیا سروده مرضیه مهاجر در خانه هنر سپندارمذ برگزار شد. دبیر این جلسه محمد پروین بود و علی مسعودی نیا، کبوتر ارشدی، سعدی گل بیانی، ناصر نصیری و نیما جم به عنوان منتقد حضور داشتند.

شعر مهاجر با توانمندی هایی که دارد بسیار بی ادعا است

علی مسعودی نیا به عنوان اولین سخنران جلسه ضمن تبریک به شاعر، با اشاره به آشنایی با جهان شاعر عنوان نمود: شعر مهاجر با توانمندی هایی که دارد بسیار بی ادعا است. شاعر همیشه در پی تجربه کردن فضاهای متفاوت و کشف اتفاق های متفاوت در شعر بوده است؛ اما با این وجود کتاب یکدست و تمام شعرها در ارتباط با یکدیگر هستند.

کبوتر ارشدی به عنوان منتقد بعدی با اشاره به جایگاه ابژه و سوبژه در شعرهای پس از نیما گفت: شعرهای شاعر این امکان را دارند که از خود شعرها به خود شاعر و حتا به دیگران پیشنهاد تازه بدهد.

ارشدی به وجود نوعی شبیه خوانی فانتزی در شعرها اشاره کرد. همچنین ارشدی عنوان نمود که برخی شعرها با توجه به فاصله گذاری مناسب پیروز و برخی ناپیروز هستند. او از شعر گل دوزی بر شب به عنوان نمونه پیروز این فاصله گذاری نام برد.

سعدی گل بیانی بیشتر به دفتر دوم کتاب در غیاب یحیا پرداخت و گفت: به نظر من این بخش یک ویژگی دارد که نمونه آن را می شود در شعر منوچهر آتشی و به نوعی در شعر هوشنگ چالنگی پیدا کرد. لحن حماسی، زیست بوم جنوب و گذشته باشکوه از دست رفته.

وی ادامه داد: شعر قابل اعتنای ترانه ای نیمه کارهِ برای سلما به صورت نشانه غایب سرنوشت را در گذشته قرائت می کند و البته در گذشته جستن سرنوشت از یک طرف نشان دهنده شرایط فاجعه بار کنونی راوی و جهان متروک او و از طرف دیگر نشانه جست وجوی اسطوره های خاستگاه اصالتش است، و از طرفی دیگر با غیاب لحن حماسی قابل پیش بینی برای گفتاری که به شکوه و رستگاری ایل و عشیره را دارد جست وجو می کند، متناظر است که این موارد را منوچهر آتشی هم داشت.

در ادامه دبیر جلسه پس از معرفی منتقد بعدی از ناصر نصیری (طراح جلد کتاب) خواست تا درباره تصویرسازی در شعرهای کتاب و طرح جلد صحبت کند. نصیری با بیان اینکه تصویرسازی برای طرح جلد به نوعی راه ارتباط بین کتاب و مخاطب است اضافه نمود: این کار بسیار سخت است، زیرا من گرافیست با دید خود با جهان شاعر روبه رو می شوم و با توجه به برداشت خودم تصویرسازی می کنم؛ اما باید همزمان به شکلی تصویرسازی کنم که همانطور که زیبایی شناسی دارد از جهان فکری شاعر یا نویسنده و پیام آن دور نباشد.

وی با اشاره به چند سطر از شعرهای کتاب عنوان نمود: تصویر در شعرهای مهاجر همیشه بسیار قابل توجه و چالش برانگیز بوده است. مانند زنی شبیه قرون وسطا. ذات شعر عاطفه است و شعر مهاجر این عاطفه را دارد و با آن بر مخاطب تاثیر می گذارد.

آخرین منتقد نیما جم بود، او با اشاره به مقدمه کتاب گفت: این مقدمه به خصوص بخش دوم را تکمیل کرده و کاملا در ارتباط و خدمت مجموعه بوده است. المان های شهری، بومی، سنتی، دینی، اسطوره ای در شعرهای شاعر بسیار است و شعرها از همین رو مکان مند و زمان مند هستند. با این که المان های شهری گاهی نتوانسته کاراکتر یا نقشی غیر از همان که هست را ایفا کند، المان های بومی (مثل کل کشیدن،جویدن کندر،چشم زخم، برقع) به پیشبرد شعرها و فضاسازی کمک بسیار کرده است.

وی در انتها گفت: همچنین شاعر بازی خوبی با اصطلاحات عام کرده و آن ها را کاملا در اختیار شعر به کار برده است. می توان این مجموعه را با توجه به ایده وینی کات، از منظر روانکاوانه نیز مورد بررسی قرارداد.

در انتها او شعر رمضان المبارک بعد از ماه سوم را با همین رویکرد مورد بررسی قرار داد.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "شعر مهاجر با توانمندی هایی که دارد بسیار بی ادعا است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "شعر مهاجر با توانمندی هایی که دارد بسیار بی ادعا است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید