روستای زنوزق ، پله پله تا آبی بی کران

به گزارش وبلاگ داریوش، روستاها نقطه امنی برای آرامش و رهایی از فشارهای زندگی مدرن هستند. جایی که طبیعت به یاری آدمی می آید و با بخشندگی همیشگی اش روح را رنگی تازه می دهد. در کشور ما همواره روستاها با مهربانی طبیعت و مردمان شان برترین انتخاب برای گذران اوقاتی پر آرامش هستند. روستای زنوزق از آن مقاصد روستایی است که دیدنش بر هر کسی واجب است. روستایی زیبا در مرند که تابلویی خوش نقش و نگار از همنشینی معماری و طبیعت است. زنوزق را در هر فصلی ببینید دلبری خاص خود را دارد. برای گشت و گذار در دل این روستای زیبا قدم به قدم با خبرنگاران بیاید.

روستای زنوزق ، پله پله تا آبی بی کران

روستای زنوزق در فاصله 5/1 کیلومتری شهر زنوز قرار گرفته است. این روستا از نظر شرایط طبیعی روستای کوهستانی بوده و ازشرق به کوه های سلطان سنجر، از غرب به روستای درق و از جنوب غرب به شهر زنوز محدود می گردد و شمال آن را ناهمواری های اطراف روستا فرا گرفته است. ارتفاع آن از سطح دریا حدود 1700 متر است و منطقه در 45 درجه و 49 دقیقه طول شرقی و38 درجه و 45 دقیقه عرض شمالی واقع شده است.

روستای زنوزق ، رد پای تاریخ

روستای زنوزق یکی از قدیمی ترین روستاهای ایران است که قدمت خانه های آن را تا روزگار صفوی می توان تخمین زد. بعلاوه آثاری از روزگار ایلخانی در این روستا کشف شده است. قلعه ای باستانی در این روستا از تاریخ به یادگار مانده که هنوز تاریخ بنای آن به طور دقیق تعیین نیست. در کنار این قلعه قبرستانی باستانی واقع شده است که از روی نقوش حجاری شده روی سنگ قبرها بعضی از پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که قدمت روستای زنوزق به دوران میتراییسم می رسد.

روستای زنوزق ، نقشی خیال انگیز

این نقطه شروع تصویری رویایی از طبیعت بی نظیر آذربایجان است

از تبریز می گذریم و راهمان را به سوی مرند پیش می گیریم و باغ ها به استقبال ما می آیند و در هر شاخ و برگ رنگی نو به چشم هایمان هدیه می دهند. کمی جلوتر از میان شاخه های بلند بالای درختان بزرگ ترین روستای پلکانی ایران در برابرمان آجر به آجر بالا می رود. و این تصویری است که هرگز فراموش نمی کنیم؛ آغوش گسترده آسمان آبی و خانه های قرمز رنگ که به ما مسافران روستای زنوزق لبخند می زنند.

روستای زنوزق ، خانه هایی به سرخی مهربانی

ورودی روستای زنوزق

خانه های روستای زنوزق سرخ رنگند و همین باعث نمایشی کم نظیر از همسایگی معماری و طبیعت می گردد. خانه هایی پلکانی که پشت بام هر کدام شان میزبان خانه همسایه بالادستی است تا از آن به عنوان حیاط استفاده نمایند. پنجره هایی که چهارچوب شان قرمز، آبی و سبز هستند، زیباترین قاب هایی هستند که رو به روستا دارند. فضاهای موجود در خانه ها اتاق، دهلیز، آشپزخانه، انبار، آغل، دالان، سرویس بهداشتی و حیاط فضاهایی است که در این خانه ها وجود دارد.

خانه های قدیمی با استفاده از مصالح بومی همانند چوب، خشت، گل و سنگ ساخته شده است اما در ساخت خانه های تازه آجر، سیمان و آهن راه پیدا نموده اند. این بافت تو در تو و صمیمی امنیتی بی نظیر به همراه خود دارد. پا در مسیرهای سنگفرش روستا می گذاریم و از سایه سار بعضی کوچه ها که به حالت سباط درآمده اند می گذریم. با مردم محلی که مهربانی و لبخند معروف ترین تعیینه آن ها است به صحبت می شنیم و از مهمانپذیری آن ها لذت می بریم.

طبیعت آذربایجان و روستای همواره زیبای زنوزق

پیش از این نیز گفتیم، روستای زنوزق را در هر فصل که ببینیم زیبایی خود را دارد و از جاذبه هایش کم نمی گردد. بهار زنوزق، زمینی رو به گرمی و جوانه زدن که با هر نسیمی شکوفه ها در باغ ها به پایکوبی و بارش در می آیند و دانه ها آرام آرام سر از خاک بیرون می آورند، تابستان این آبادی فصل بر و بار درختان است و شاخه ها از سنگینی خوش آب و رنگ سیب، زردآلو، گیلاس و.. سر خم می نمایند. اما پاییز، فصل طلایی شدن روستا است. درختان بالا بلند رختی نو به تن می نمایند و طیف رنگ های سرخ و نارنجی صورت روستای زنوزق را می پوشانند. زمستان فصل استراحت و آرامش زمین و مردم آبادی است. طبیعت لباس سپید خود را به تن می کشد و به خوابی آرام می رود تا بهاری دیگر.

روستای زنوزق، تابستان و پشت بام های نارنجی

پشت بام های خوشمزه

پس از آن که شاخه درختان پر از بار زردآلو شد باغداران میوه ها را می چینند و پس از شست وشو و جدا کردن هسته هایشان، بر روی سینی های چوبی پهن می نمایند. حالا وقت آن است که این زردآلوها به درون کوره بروند. کوره ای که سوخت و هیزم و مقداری گوگرد در آن می ریزند و آن را روشن می نمایند تا به دمای مناسب برسد. سینی های چوبی به مدت 8 تا 10 ساعت در این کوره ها قرا می گیرند. پس از این مراحل زردآلوها برای 3 تا 7 روز به پشت بام خانه ها منتقل می شوند تا به طور کامل خشک شوند و در نهایت برگه زردآلوی مرغوب و خوشمزه به دست می آید. در تابستان می توانید خریدار میوه ، گردو و بادام تازه از اهالی باشید و در سایر ایام سال نیز برگه زردآلو، لواشک و خشکبار زنوزق را نباید فراموش کنید.

بعلاوه عسل این روستا یکی از سوغاتی هایی با ارزشی است که می توانیم به خانه بیاوریم. اما هنر اهالی روستا را در فراوری صنایع دستی سنتی را نباید نادیده بگیریم.گلیم، قالی، جاجیم و جوراب های دست بافت حاصل هنر زنان روستایی است. شما می توانید این محصولات با ارزش را به شکل مستقیم از مردم محلی خریداری کنید.

در سفر به زنوزق کجا بمانیم؟

در این روستا محلی برای اقامت وجود ندارد. می توانیم برای اسکان به مرند برگردیم، در غیر اینصورت خانه مردم محلی که شما را با روی گگردده می پذیرند یکی از برترین تجربه های این سفر است. در کنار این ها می توانیم در روستا کمپ بزنیم و شبی که در انتظارمان است را با آرامش طبیعت سپری کنیم.

راه دسترسی به روستای زنوزق

به سوی جاده تبریز- مرند بروید، پس از گذر از مرند و ورود به جاده مرند - هادیشهر به خروجی جاده زنوز می رسید. پس از زنوز با توجه به تابلوهای راهنما به سوی روستا بروید.

در طول سفرتان همواره دوربین به دست باشید و از تک تک زیبایی های روستای زنوزق تصویری به یاد ماندنی ثبت کنید. در طبیعت اطراف روستا به گشت و گذار بپردازید و نباید فراموش کنید که در هر فصلی لباس گرم به همراه داشته باشید چرا که شب های سردی در انتظارتان است. خود را مهمان غذاهای محلی روستا کنید و از طعم فراموش نشدنی آن ها برای خود خاطره ای به یاد ماندنی بسازید. و در آخر به یاد داشته باشید که طبیعت را پاکیزه و زیبا برای دیگر مسافران حفظ کنیم. شما هم اگر به روستای زنوزق سفر نموده اید از این تجربه سرخ رنگ و خوش آب وهوا برای ما بنویسید تا در لذت ایرانگردی یکدیگر سهیم باشیم.

زمستان بی نظیر روستای زنوزق

منبع:سـفـرزون

منبع: دیجیاتور

به "روستای زنوزق ، پله پله تا آبی بی کران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روستای زنوزق ، پله پله تا آبی بی کران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید