از دایناسور 35 متری تا نهنگ 200 تنی؛ ابهت حیوانات ماقبل تاریخ، عکس

به گزارش وبلاگ داریوش، زومیت نوشت: از مگالودون، هیولای باستانی دریاها تا دایناسور 35 متری و نهنگ آبی 200 تنی، با بزرگترین حیواناتی که تا به امروز روی زمین زندگی کرده اند، آشنا شوید.

از دایناسور 35 متری تا نهنگ 200 تنی؛ ابهت حیوانات ماقبل تاریخ، عکس

اگر تابه حال فیل یا زرافه را از نزدیک دیده باشید، می دانید این حیوانات چقدر بزرگ به نظر می رسند، اما آیا می توانید باور کنید برخی از بزرگترین حیوانات دنیا که زمانی روی این سیاره قدم می زدند، چنان غول پیکر بودند که فیل های امروزی دربرابر آن ها جانورانی کوچک به نظر می آیند؟

بسیاری از حیوانات بزرگ الجثه ای که تا به امروز روی زمین زندگی کرده اند، اکنون منقرض شده اند، اما تعداد کمی از آن ها مانند فیل، خرس قطبی و نهنگ آبی هنوز زنده اند. بزرگ ترین حشره ای که تا به امروز وجود داشته، نوعی عقرب آبزی به طول حدود دو متر بوده است؛ بزرگترین جانور دریایی بیش از 18 متر طول داشت و آرژانتیناسور که تصور می شود بزرگ ترین دایناسور شناخته شده در تاریخ بود، وزنی بالغ بر 20 تن داشت.

به نوشته دیسکاور مگزین، هرچند دانشمندان حدود 1.5 میلیون گونه جانوری را شناسایی کرده اند، تصور می شود که درمجموع حدود 9 میلیون گونه روی زمین وجود داشته باشد؛ بنابراین، بسیاری از انواع حیوانات هنوز کشف نشده اند. هرچند در دنیای امروزی حیوانات بزرگ و سنگینی مثل فیل و نهنگ آبی هنوز روی زمین پرسه می زنند، اما میلیون ها سال پیش جانوران غول پیکر بسیار فراوان تر بودند.

در ادامه با ما همراه باشید تا با طویل ترین، سنگین ترین و بزرگترین حیوانات از گروه های جانوری مختلف که تا به امروز روی زمین زیسته اند، به طور خلاصه آشنا شوید.

دینوسوکوس

دینوسوکوس هیولای خزنده ای بود که طولش به 10.6 متر و وزنش به 450 کیلوگرم می رسید. این جانور غول پیکر درطول دوران کرتاسه، یعنی بیش از 75 میلیون سال پیش زندگی می کرد و بزرگترین شکارچی آمریکای شمالی در آن زمان محسوب می شد.

پژوهش ها نشان می دهند که دینوسوکوس ها دایناسورها را شکار می کردند. با توجه به اینکه دینوسوکوس دو برابر تی رکس (تیرانوسوروس رکس) وزن داشته است، چنین اتفاقی عجیب به نظر نمی آید. دینوسوکوس ها می توانستند تا 50 سالگی عمر کنند و در 35 سال اول زندگی رشد کنند. اگرچه این جانور از کروکودیل و تمساح پوزه پهن امروزی بزرگ تر بود، ظاهری شبیه خویشاوندان امروزی خود داشت.

جوزفوارتیگاسیا مونسی

درحال حاضر، برگچه خوار یا کَپی بارا (Hydrochoerus hydrochaeris) بزرگترین جونده دنیا است و وزن آن می تواند به 59 کیلوگرم برسد. اما حدود سه میلیون سال پیش، بزرگترین جونده تاریخ با میانگین وزن 1.18 تن زندگی می کرد. جوزفوارتیگاسیا مونسی (Josephoartigasia Monesi) در پای رودها یا دلتاهای جنگلی سرزمینی زندگی می کرد که امروزه اروگوئه است.

بقایای فسیل شده، نشانگر دندان های جلویی بزرگی است که به باور دانشمندان جوزفوارتیگاسیا مونسی از آن ها به عنوان ابزار استفاده می کرد. این دندان های پیشین برای دفاع دربرابر شکارچیان و پیدا کردن غذا مفید بودند. ازآنجا که دندان های آسیاب جوندگان مذکور کوچک بود، تصور می شود آن ها از گیاهان نرم تغذیه می کردند. البته، گرچه دندان های آن ها برای جویدن غذای سفت خوب نبود، نیروی گاز گرفتن آن ها سه برابر قوی تر از ببر بود.

مگاتریوم

در دوران پلیوسن و پفهرستوسن، تنبل بسیار بزرگی زندگی می کرد که طول آن به 6 متر و وزنش به 3.63 تن می رسید. مگاتریوم یا تنبل زمینی غول پیکر آمریکای جنوبی (Megatherium Americanum) که در جنگل ها و علفزارهای آمریکای جنوبی زندگی می کرد، عمدتا گیاهخوار بود و برای رسیدن به برگ های بالای درختان روی پاهای عقب خود می ایستاد. اگرچه، آن ها بیشتر رژیم گیاهخواری داشتند، این فرضیه وجود دارد که وقتی فرصتی پیش می آمد، گوشتخواری نیز می کردند.

تنبل های زمینی غول پیکر آمریکای جنوبی به بالاراسته شگفت بندان (Xenarthra) تعلق دارند که شامل تنبل های امروزی، آرمادیلوها و مورچه خواران می شود. اگرچه، برخلاف تنبل های امروزی که از پنجه های خود برای بالا رفتن از درختان استفاده می کنند، تنبل زمینی غول پیکر آمریکای جنوبی از پنجه های خود برای کندن تونل در زمین استفاده می کرد.

جیکولاپتروس

طول جیکولاپتروس (Jaekelopterus)، نوعی عقرب دریایی که حدود 460 میلیون سال پیش می زیست، به تقریبا 2.74 متر می رسید. جیکولاپتروس با این ابعاد بزرگترین حشره شناخته شده ای محسوب می شود که تا به امروز روی زمین زندگی کرده است. وزن دقیق این عقرب باستانی ناشناخته است، اما ازآنجا که طویل تر از قد یک مرد بالغ بوده، می توانیم حدس بزنیم که احتمالا وزنی مشابه با انسان ها داشته است.

فیل

فیل ممکن است در صدر فهرست بزرگترین حیوانات دنیا نباشد، اما بزرگترین پستاندار گیاهخوار خشکی زی است که هنوز روی زمین زندگی می کند. چندین گونه فیل وجود دارند و ارتفاع بزرگ ترین آن ها به حدود 3.65 متر و وزنشان به 5.44 تن می رسد.

بزرگترین فیل ثبت شده یک فیل نر ساوانای آفریقایی بود که 10.88 تن وزن داشت و ارتفاعش به حدود چهار متر می رسید. بسیاری فکر می کنند ماموت پشمالو حیوان بزرگ تری بوده است، اما آن ها به اندازه فیل های آفریقایی امروزی بودند و صرفاً خز بیشتر و عاج های بزرگ تر داشتند.

خرس قطبی

بزرگ ترین شکارچی گوشتخوار خشکی که روی زمین زندگی می کند، خرس قطبی است. این موجودات بزرگ که در شمالگان سکونت دارند، می توانند به ارتفاع بیش از 2.43 متر برسند. وزن آن ها حدود یک دهم بزرگ ترین فیل یا حدود 590 کیلوگرم است. یک واقعیت جالب درمورد خرس های قطبی این است که آن ها درواقع سفید نیستند، بلکه خزشان روشن و پوستشان سیاه است. متاسفانه این خرس ها ازنظر حفاظتی در شرایط آسیب پذیر قرار دارند و اگر تغییرات اقلیمی همچنان تداوم پیدا کند، ممکن است در عرض 30 سال آینده منقرض شوند.

ماهی مرکب بسیار بزرگ

طول بدن و بازوی ماهی مرکب بسیار بزرگ (Mesonychoteuthis hamiltoni) به 14 متر می رسد و حداقل 500 کیلوگرم وزن دارد. بزرگ ترین اعضای این گونه را ماده ها تشکیل می دهند. آن ها ماهی های کوچک و بزرگ (ازجمله دندان ماهی پاتاگونیا) و ماهی های مرکب دیگر را می خورند. بازوهای ماهی مرکب بزرگ با اندام مکنده ای پوشیده شده است که به قلاب های قوی و تیزی مجهز هستند و هم برای گرفتن طعمه و هم مبارزه استفاده می شود.

تصور می شود که ماهی مرکب بزرگ درگیر نبردهای شدیدی با نهنگ های عنبر می شود که به هر دو گونه آسیب می رساند. بیشتر بدن نهنگ های عنبر جنوبی با زخم های قلاب های ماهی مرکب بسیار بزرگ پوشیده شده اند. سایر پستانداران غواص (ازجمله فک فیلی جنوبی) و شکارچیان بزرگ اقیانوس جنوبی از ماهی های مرکب بسیار بزرگ تغذیه می کنند، اما نهنگ عنبر تنها گونه شناخته شده است که ماهی های مرکب بزرگ بالغ را شکار می کند.

ماهی مرکب بزرگ از بین کل جانوران، بزرگ ترین چشمان حیوانی را دارد که تا به امروز مورد مطالعه قرار گرفته است. قطر چشمان ماهی مرکب بزرگ حدود 27 سانتی متر یعنی تقریبا به اندازه یک توپ فوتبال است.

مار آناکوندای سبز

مار آناکوندای سبز (Eunectes murinus) سنگین ترین مار دنیا است. سنگین ترین آناکوندای شناخته شده تا به امروز 227 کیلوگرم وزن و 8.43 متر طول داشت و دور بدنش به 1.11 متر می رسید.

پایتون مشبک (Broghammerus reticulatus) طول بیشتری از آناکوندای سبز دارد، اما باریک تر از آن است. بااین حال مارهای آناکوندا حجیم هستند. تخمین زده می شود وزن مار آناکوندایی به طول 5.2 متر تقریبا برابر وزن یک مار پایتون مشبک 7.3 متری باشد.

مارهای آناکوندای سبز غیرسمی و تک زی هستند و در آمریکای جنوبی و ترینیداد وجود دارند. آن ها بیشتر وقت خود را در آب باتلاق ها، رودخانه ها و آب های با جریان آهسته می گذرانند. به همین علت، سوراخ های بینی و چشمان این نوع مارها طوری تکامل پیدا کرده که به جای قرارگیری در دو سمت سرشان، بالای سرشان قرار بگیرد تا حیوان بتواند نفس بکشد و درحالی که بدن بزرگ خود را زیر آب نگه داشته است، طعمه ها و شکارچیان بالای آب را ببیند.

مارهای آناکوندا رژیم غذایی متنوعی دارند، از لاک پشت و ماهی گرفته تا گراز بدبو، گوزن، برگچه خوار و حتی در موارد نادر جگوارها. مارهای آناکوندا به خانواده مارهای بوآ تعلق دارند و از بدن های طویل و عضلانی خود برای فشردن طعمه استفاده می کنند. اگرچه از واژه آناکوندا غالبا برای اشاره به آناکوندای سبز استفاده می شود، سه گونه دیگر از این مارها وجود دارد که کوچک تر از آناکوندای سبز هستند: آناکوندای بولیوی (Eunectes beniensis)، آناکوندای خالخالی (Eunectes deschauenseei) و آناکوندای زرد (Eunectes notaeus). همه این مارها در آمریکای جنوبی یافت می شوند.

سمندر چینی غول پیکر

بزرگ ترین حیوان دوزیستی که درحال حاضر زنده است، سمندر چینی غول پیکر (Andrias davidianus) است. اندازه این حیوانات تقریبا به اندازه یک انسان میانه در حالت دراز کشیده است، طولی کمتر از 1.82 متر دارند و وزنشان به کمی بیشتر از 50 کیلوگرم می رسد. این سمندرها زیر آب زندگی می کنند و از راه پوست تنفس می کنند. اگرچه، تعداد آن ها درحال کاهش است و در بحران انقراض قرار دارند.

اسپینوسور

عنوان بزرگترین شکارچی خشکی تاریخ زمین به اسپینوسور (Spinosaurus) می رسد که حدود 90 تا 100 سال میلیون پیش زندگی می کرد. ارتفاع این دایناسور 3.65 متر و وزن آن 13 تا 22 تن بود و طول جمجمه اش به حدود 1.82 متر می رسید. اسپینوسور سری شبیه سر تمساح، هرچند بسیار بسیار بزرگ تر داشت.

مگالودون

بیست میلیون سال پیش، یک شکارچی با دهانی مانند در مترو و دندانی به اندازه کف دست انسان در دریاها پرسه می زد. مگالودون، بزرگترین کوسه ای که تا به امروز روی زمین زندگی کرده است، با طول 15 تا 18 متر، سه برابر کشیده تر از بزرگ ترین کوسه سفید شناخته شده بود. این کوسه غول پیکر برای میلیون ها سال در اقیانوس ها حکمرانی می کرد تا آنکه 3.6 میلیون سال پیش برای همواره ناپدید شد.

بلوچی دد

بلوچی دد (Paraceratherium) بزرگترین پستاندار گیاهخوار خشکی بود و خویشاوند کرگدن های امروزی محسوب می شد، اما بسیار بلندتر از آن ها و فاقد شاخ بود. بلوچی دد تقریبا 4.87 متر ارتفاع و 7.3 متر طول داشت و رژیم غذایی اش عمدتا برگ درختان بلند بود.

طبق تخمین ها، بلوچی دد به عنوان یکی از بزرگترین موجودات تاریخ حدود 20.4 تن وزن داشت؛ بنابراین باید همواره درحال مصرف حجم بسیار زیادی برگ بوده باشد! دانشمندان بر این باورند که بلوچی دد خرطوم یا لب بالایی گیرنده ای داشت که احتمالا از آن برای کشیدن برگ های شاخه های مرتفع درختان استفاده می کرد.

پاتاگوتایتان مایوروم

به احتمال زیاد، پاتاگوتایتان مایوروم (Patagotitan mayoru) بزرگترین دایناسوری محسوب می شود که تا به امروز روی زمین زندگی کرده است. این تیتانوسور، دایناسوری گیاهخوار بود که حدود 100 میلیون سال پیش زندگی می کرد و گردن و دمی بسیار بلند داشت. فسیل های پاتاگوتایتان برای اولین بار در سال 2012 در آرژانتین پیدا شد.

طول پاتاگوتایتان مایوروم از سر تا دم بیش از 36.57 متر، یعنی 12.19 متر طویل تر از دیپلودوکوس بوده است که قبلا تصور می شد طولانی ترین دایناسور باشد. طبق تخمین دانشمندان، وزن پاتاگوتایتان حدود 75 تن، یعنی به اندازه یک شاتل فضایی بود.

آرژانتیناسور

آرژانتیناسور یکی از بزرگ ترین دایناسورها تقریبا به اندازه عرض یک زمین فوتبال آمریکایی (حدود 49 متر) طول داشت.

آرژانتیناسور که در دهه 1980 در آرژانتین کشف شد، یکی از بزرگ ترین حیوانات تاریخ زمین است. براساس استخوان هایی که پیدا شده، طول آرژانتیناسور تقریبا به اندازه پاتاگوتایتان بود. اگرچه برخی از پژوهشگران ادعا می کنند که براساس تخمین های آن ها، آرژانتیناسور احتمالا 20 تن سنگین تر از پاتاگوتایتان و بنابراین یکی از بزرگ ترین دایناسورها و از بزرگترین موجوات زمین بوده است.

دایناسور اسرارآمیزی نیز وجود داشته است که اگر شواهد بیشتری پیدا شود می تواند آرژانتیناسور را شکست دهد. فسیل های بروهاتکایوسور که در هند یافت شده، شامل لگن، ران و دم بود. طبق این بقایا، بروهاتکایوسور بیش از 35 متر طول و 80 تن وزن داشته است. به این ترتیب، بروهاتکایوسور می تواند بزرگ ترین حیوان تاریخ زمین باشد. اگرچه فسیل های بروهاتکایوسور که در سال 1987 توصیف شدند، از آن زمان متلاشی شده اند.

نهنگ آبی

نهنگ آبی، بزرگ ترین پستاندار تمام دوران صدای بلند و بمی دارد و می تواند از کیلومترها دورتر با نهنگ های دیگر ارتباط برقرار کند.

بزرگترین پستاندار دنیا روی زمین راه نمی رود، بلکه شنا می کند؛ اما فهرست بزرگترین حیوانات دنیا بدون نهنگ آبی (Balaenoptera musculus) بزرگ به عنوان بزرگترین و سنگین ترین حیوانی که تابه حال زندگی کرده است، ناقص است.

نهنگ آبی به عنوان بزرگترین حیوان زنده دنیا می تواند به طول 33.5 متر برسد؛ هرچند به علت صید نمونه های بزرگ تر به ندرت چنین چیزی پیش می آید.

نهنگ های آبی قلب بسیار بزرگی دارند که از قلب تمام پستانداران در سلسله حیوانات بزرگ تر است. قلب نهنگ آبی حدود 181 کیلوگرم وزن دارد و می تواند به اندازه یک اتومبیل کوچک باشد. وقتی نهنگ آبی در اعماق دریا فرو می رود، قلبش تنها دو بار در دقیقه می تپد. وزن این پستاندار آبی می تواند به 200 تن و بیش از دو برابر وزن بزرگ ترین دایناسور تاریخ برسد. صندوق دنیای حیات وحش این نهنگ ها را در فهرست جانوران در خطر انقراض قرار داده است.

227227

منبع: خبرآنلاین

به "از دایناسور 35 متری تا نهنگ 200 تنی؛ ابهت حیوانات ماقبل تاریخ، عکس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از دایناسور 35 متری تا نهنگ 200 تنی؛ ابهت حیوانات ماقبل تاریخ، عکس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید